Sunday, May 14, 2006



Full moon in the desert. Impressive country, this is. Along the coast, sand, dust, dusty sand, sandy dust and then the sea that even in darkness brings light to the imagination. Impressive too for its network of highways, from nowhere to no-place and everywhere in between. It’s 4,30 AM and we are rolling down south, from Hurghada to Marsa-Alam, far beyond the speed limit, on a dark road on a land that is barren beyond comprehension. Suddenly the driver swerves left to avoid hitting a huge owl (“Muma”, he says quietly) standing on the middle of the road. It was the size of a large dog.
At 5 AM, we cross Qu’Sair. My driver Ahmadha politely asks for a “ten minute stop”, gets out of the car and into sheesha bar that, despite being dawn, is full. There’s movement everywhere, contradicting my tiredness and what my wristwatch tells me. We start again, and dive into the desert once more.




Já ninguém sabe lidar com fluidez com o iniciático. Tudo é para ser rápido, de fácil absorção. Contudo, poucas são as coisas boas na vida às quais se chega sem algum nível de desconforto. E a fome – diz-se – é o melhor condimento. No final de 210 km de deserto (atenção que aqui, tal como nas estradas secundárias da escandinávia, as distâncias não se medem em km como nós fazemos, mas sim em horas), digo, no final de 2,30 h de deserto, sinto já ter passado por desconforto suficiente para que se abram as portas de qualquer revelação. E abrem: chegamos a Marsa-Alam, ao “dive-hotel” que baptizaram de forma anti-climática como “Coral Beach”. O Coral Beach Dive Hotel não tem coral, nem tem beach, mas é um jardim onde os sentidos se deleitam para se prepararem para a entrada no mundo onírico dos recifes de coral do sul do Mar Vermelho.




Sometimes there are people that will cross your path and will forever change your ideas on people. Meet Philippe and Martina. They will reshape forever your idea of what managers of a Dive Operation should be.






Olhem, por vocês não sei, mas por mim, já estou farto de Chefes de Operação nos centros de mergulho que olham para nós como se fossemos gado (ovinos, para produção de carne). No Coral Beach não há disso. Há disto. Aqui estão o Philippe e a Martina, duas pessoas a sério, daquelas, sabem?...








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